Rólunk

A Budafok Bigband 1994-ben alakult, főleg a Budapest XXII. kerületi Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola növendékeiből és más amatőr zenészekből a zeneiskola égisze alatt. Ma már a jelenlegi és volt növendékek mellett az iskola művésztanárai, valamint alkalmanként professzionális zenészek is segítik zenekarunk munkáját. Az együttes korábbi vezetői Fajszi Csanád, Láng Zsolt, Simon Domokos voltak. 2004 óta a zenekar művészeti vezetője Puskás Csaba, a Budapest Jazz Orchestra egykori tagja, trombitaművész.

Célunk elsősorban a baráti társaságban történő színvonalas közös zenélés, melyen keresztül mind a könnyen befogadható jazzt, mind pedig a hangszeres tanulást népszerűsíteni tudjuk.

Tekintettel arra, hogy zenekarunknak  kifejezetten nincsenek üzleti céljai, nem kívánunk a zenei szolgáltató együttesek közé tartozni. Évi 10-12 fellépést vállalunk, melyek jellemzően a Jazz+Mi+Ti sorozatból, kerületi koncertjeinkből és néhány „külsős” felkérésből adódnak össze.

2006-ban rendeztük első ismeretterjesztő sorozatunkat a Klauzál Gábor Művelődési Központban Jazz+Mi+Ti címmel, mely a mai napig jelentős látogatottsággal kerül megrendezésre. A sorozat kifejezetten ismeretterjesztő céllal, a legfiatalabb korosztályt megcélozva indult, de az utóbbi években  már nem kimondottan az ifjúságnak szólnak az előadások, hanem mindenkinek. Az ismeretterjesztésből is megmaradt valamennyi: nem túl töményen, de érdekes történetekkel, egy-egy előadó vagy szerzőlegenda-, esetleg a régi vagy modern zeneipar kulisszatitkainak bemutatásával próbáljuk érdekesebbé tenni a koncertélményt.

A Magyar Jazz Szövetség eddig 2 alkalommal tüntette ki a zenekart a legmagasabb „A” kategóriában, arany diplomával.

2006-ban Budafok-Tétény, Budapest XXII. kerületének Önkormányzata a Kultúra 22-díjjal ismerte el munkánkat.

Rendszeres részt veszünk hazai és külföldi fesztiválokon. Számos alkalommal jártunk Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Horvátországban, Görögországban, Szlovéniában.

Az elmúlt években olyan neves szólisták voltak a vendégeink, mint Berki Tamás, Bolba Éva, Bera Zsolt, Elek István, Fekete-Kovács Kornél, Harcsa Veronika, Andy Hefler, Jász András, László Attila, Malek Andrea, Magyar Bálint, Náray Erika, Pribojszky Mátyás, Premecz Mátyás, Singh Viki, Szalóky Béla, Szolnoki Dóra, Veres Mónika, Zsemlye Sándor.